Hoe worden interieurfoto’s echt inspirerend?

Interieurbeelden worden sfeervolle reportages voor woonmagazines en woonboeken. Als lezer — of kijker— wordt je onmiddellijk opgezogen in het interieur, precies alsof je er fysiek op bezoek zou gaan. En het triggert je fantasie bovendien over de aanpalende ruimtes, of de tuin, net alsof je er op bezoek zou zijn. Inteurieurbeelden bieden je dus niet alleen inspiratie, maar nemen je eigenlijk mee naar nieuwe bestemmingen?
packshot detoureren retoucheren photoshop photoshopper beeldbewering beeld

Interieurfotografie

Persoonlijke, inspirerende sfeerbeelden

Voor interieurfotografie is sfeer weergeven het belangrijkste doel. Een leuke sfeer zorgt ervoor dat je je quasi meteen thuis voelt in de locatie op de foto. Het beeld veroorzaakt een soort enthousiasme. Je zou er meteen willen wonen. Natuurlijke lichtinval is daarbij cruciaal. En als dat licht goed zit — of meer in de verf gezet wordt — wordt het interieur veel aantrekkelijker.

Rust zorgt voor een ‘zelfzekerder’ beeld met meer impact

Om het beeld rustiger te maken en beter op de drager te integreren werken we ook het perspectief bij, zodat alle vertickale lijnen écht vertikaal worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de deuren aan de rand van het beeld evenwijdig lopen met de vertikale randen van de advertentie of het drukwerk. Is de opname loodrecht op de achterliggende muur of raampartij dan worden ook die horizontale lijnen perfect horizontaal gezet. Ook dat geeft rust en meer impact aan een beeld. Bij creatievere fotografie met nadruk op perspectief hoeft dit natuurlijk niet. Een beeld van onderaan een traphal heeft net nood aan convergerende perspectieflijnen om de ruimte tot zijn recht te laten komen.

Geen afleiding

Storende elementen zoals beschadigingen, vuil, kreukels, stopcontacten en kabels zorgen voor veel afleiding in een beeld, en hebben de neiging onnodig veel aandacht op te eisen. Die worden dus weggeretoucheerd. Dat geldt ook voor sommige objecten die achteraf toch minder passend blijken in de compositie. Een stapel boeken in tegenlicht kan bijvoorbeeld een veel te donkere slagschaduw veroorzaken.

interieurfotografie produktfotografie culinair food photography photoshop freelance beeldbewerking gent

Licht bijsturen

Een fotograaf werkt meestal met een combinatie van natuurlijk licht en flitsers, zodanig dat de sfeer van de natuurlijke lichtinval overeind blijft, maar zonder de nadelen ervan; schaduwpartijen worden opgelicht om ook daarin de details van het interieur mooi weer te geven. Dat evenwicht wordt indien nodig ook bijgestuurd.  Ten voordele van méér sfeer of méér detail in de donkere partijen.

interieurfotograaf fotografie beeldretouche freelancepackshot detoureren retoucheren photoshop photoshopper beeldbewering beeld
magazine editing editor editorial photoshop expert raw photo interior

Kleur bijsturen

Dat de kleuren in een foto zijn het gevolg van rechtsreekse lichtinval dat weet iedereen. Maar het is veel complexer. Elk onderdeel in een opname projecteert ook indirect licht op de andere onderdelen van de foto. Dat zorgt voor minder frisse kleuren. Een blauwe sofa in een beige interieur wordt deels belicht door de reflectie van geelachtig licht van de muren. Dat heet een kleurzweem. Wordt die kleurzweem geneutraliseerd dan krijg je meer impact in het beeld.

Een kleurzweem verschijnt bovendien nooit in de volledige foto. Dat betekent dat het retoucheren van een kleurzweem meestal niet globaal kan gebeuren, en alleen op weloverwogen, precieze delen van het beeld.