bilderbilder beeldbewerking gentbilderbilder beeldbewerking gent

Zonnige kleuren

Het valt moeilijk te omschrijven wat je precies moet doen om een beeld echt zonnig te laten lijken. ‘Maar dan moet je de shoot doen op een zonnige dag!’ hoor ik je denken. Nee, een shoot met volle zon zorgt meestal voor keiharde zwarte schaduwen, en voor minder detail in de hooglichten en de schaduwen. Alle kleuren warmer maken, of de saturatie globaal verhogen is meestal ook geen goeie oplossing. Het is meer beeldbewerking in kleine stapjes waarin je met elk kleur iets anders doet, totdat het plots het ideale fotogevoel weergeeft. Veel heeft ook te maken met de mate waarin de lucht zichtbaar is of de gras- en boompartijen. Een klein stukje lucht moet soms blauwer worden dan een groot stukje lucht. En zo zijn er heel veel spelregels die allemaal afhankelijk zijn van elkaar. Het is de combinatie van aanpassingen die het juiste gevoel creëert.

Zonnige productshot via beeldbewerking

Wil je mensen echt zin laten krijgen in een bijzet-tuintafel, dan is het idee om die tafel af te beelden op een soort tuinfeestje de meest voor de hand liggende strategie. Creatief gezien kun je veel origineler uit de hoek komen, maar goedkope basisproducten verkopen beter wanneer je ze afbeeldt in hun natuurlijke habitat, in een vrolijke setting, of beide samen. En het kan via beeldbewerking, ook al is er helemaal geen feestje tijdens de shoot.

Te koop: zonnige dag met tuintafel

Bij beelden van basisproducten doet een goed gekozen — of goed gefotografeerde — achtergrond wonderen. Het product wordt op slag overtuigender omdat de focus verschuift van een doorsnee product naar een sfeerbeeld dat een heel ander verhaal vertelt. In plaats van een beeld van een tuintafel wordt het een beeld van een zonnige dag in de tuin. En daar is een consument veel gevoeliger voor.

Dieptezicht

Ook al start je met een heel frontale muur-opstelling om het product duidelijk  in profiel weer te geven, in post-productie resten er tal van mogelijkheden om er een boeiend en mooi beeld van te maken. Eén ervan is het creëren van diepte. Een beeld met diepte laat de kijker makkelijker en rustiger het beeld interpreteren, en neemt je wat meer mee in een boeiende omgeving die je uitnodigt om verder te wandelen. Ook met je ogen.

Diepte creëren heeft soms ook een nadeel. Bleke objecten contrasteren minder met een stuk verre achtergrond. Dat zijn de wetten van het kleurperspectief. Dan is het zoeken naar een compromis dat ervoor zorgt dat de diepte én het contrast overeind blijven. In dit geval zorgde de haag al voor de ideale oplossing.