3DBrandingFotografie photo editing profesional expert photoshop beeldbewerking compilatie

Van urbex-locatie naar interieurbeeld

beeld retouche beeldbewerking photoshop reclame fotografieart director retoucheur beeld retouche beeldbewerking photoshop reclame fotografie

Van urbex-locatie naar afgelikte interieurfoto

Niks moeilijkers dan voor één keer helemaal je goesting mogen doen. Geen briefing, geen art directors die een concreet eindbeeld vroegen. Gewoon een beeld kiezen en zien waar onze drang naar schoonheid en afgeliktheid ons bracht. En omdat goeie retouches zo hard kloppen en zo vanzelfsprekend lijken hieronder een soort verslag van de doorlopen stappen.

Institut de chimie et métallurgie

Zo heette het gebouw dat Marianne gefotografeerd had tijdens een urbex-expeditie. Een mooi art déco-gebouw in Luik uit 1937, ontworpen door Albert Puters en algemeen bekend in het urbex milieu. Op het moment van de opname was het gebouw al van gezegende leeftijd en dat was er aan te zien. Een ideaal vertrekpunt dus om ons retoucheertalent op los te laten.

Stap 1: de stoffige opslagplaats

Gewoon starten met de foto vonden we maar niks, We wilden ook als startfoto een foto met een verhaal, een beeld zoals in een game, met details die de vergane glorie nog meer in de verf zetten. En omdat we het beeld ook breder wilden krijgen waren we ook verplicht om wat beeld bij te bouwen. De lichtinval en de extreme vervormingen door de positie aan de rand in een breedhoekopname verplichten ons snel om onze zoektocht in stockbeelden stop te zetten en over te schakelen op 3D-materiaal.

Het moeilijkste was de ruimte in 3D na te maken zoadat alles metéén in het juiste perspectief zat. Maar toen dat klopte werd het een feest om low-poly automodellen en zelfgemaakte reuzeventilatoren naadloos te zien verschijnen in onze blanco linkerkant. Tijdens het renderen hebben we alle registers opengezet: een 3D-lichtbron met zichtbare lichtstralen én schaduwen, veel indirect licht, en wat virtuele stofwolken. Ongelooflijk hoe enthousiast we werden toen we een oud, stoffig beeld nog stoffiger zagen worden. We grepen bijna spontaan naar onze puffer.

Masterbeeld nieuw plaffond

Stap 2: het trendy interieur

Onze zelfgemaakte briefing voor het eindbeeld was eigenlijk eenvoudig. Het modernistisch gebouw weer in zijn glorie herstellen, en als het kon liefst met wat eigenzinnige details. Alle afgebladderde verf dus weer bijklonen, hier en daar wat curves en daarna mooie kleuren kiezen, dat was ongeveer wat we voorzien hadden. De retouche bleek echter niet van een leien dakje te lopen. Ondertussen hadden we immers zowel het startbeeld als van het eindbeeld heel precies gedefinieerd, en het verschil tussen beide was erg groot geworden. Vooral het plafond bleek zo weinig niet verweerde stukjes te hebben dat klonen onmogelijk werd. Noodgedwongen schakelden we dus nog eens over op onze virtuele 3D-kopie van dezelde ruimte.

photo editing profesional expert photoshop beeldbewerking compilatie

Stap 3: een nieuw plafond

Onze ruimte was al voorzien van rudimentaire muren en een plafond die als enig doel hadden het licht tegen te houden op plaatsen waar geen raam zat, zodat onze lichtinval klopte met het echte gebouw. Simpele vlakken dus , zonder textuur of relief. Totaal niet geschikt om ons plafond te gaan vervangen door zijn 3D-evenbeeld. Het was dus noodzakelijk om gewelf per gewelf een nieuw plafond te modelleren, met inbegrip van alle Art Deco ornamenten. Na het renderen moesten de schaduwen bovendien dezelfde lichtbron suggereren als bij het gefotografeerde beeld. Doordat we het voor- en na-beeld wilden laten overvloeien in elkaar moesten daarbovenop nog eens alle lijnen in het plafond naadloos kloppen met het gefotografeerde beeld. Absoluut geen sinecure trouwens, ondermeer omdat we geen plan en geen afmetingen hadden van het gebouw.

Stap 4: de aankleding

Hoe mooi onze nieuwe ruimte ook gerenderd, gekloond en gekleurd was, als bannerbeeld werkte het niet. Onze ogen en hersenen gingen elke keer weer op zoek naar een houvast, een onderwerp van de foto of een verhaal en dat was er niet. Het eindbeeld loste precies zijn beloofde verwachtingen niet in, het liet de kijker op zijn honger zitten, net zoals een foto van een wielerwedstrijd waar toevallig geen enkele renner passeert.

We besloten het dus aan te kleden. En ook dan bleek dat stockfoto’s ons niet verder zouden helpen. Een zithoek wordt immers nooit gefotografeerd vanaf kniehoogte. Dat weten we pertinent zeker na een zoektocht in pagina’s vol stockbeelden. En een zithoek wordt in een breedhoek-opname zelden aan de rand van een foto geplaatst waar de lensvervorming hem wringt in een heel bizarre, onnatuurlijk ogende hoek. We gingen dus weer aan de slag met 3D-modellen in onze 3D-ruimte. Met Minotti-salons, decoratie, boeken en planten van ons 3D-warenhuis.

De vloerhoogte bleek heel delicaat en werd gaandeweg met heel kleine stapjes aangepast om de zithoek helemaal te doen kloppen in de ruimte. Net alsof de vloer een scharnier had aan de horizon en wij de vloer naar beneden konden draaien om minder zijkant van de zetels te kunnen zien, en meer bovenkant.

Fusion Retouch

Bij reclamebureaus wordt meestal vooraf beslist of moeilijke beelden door een fotograaf word gemaakt en nadien wordt geretoucheerd, of dat het door een 3D-man/vrouw wordt gemaakt.

Dat verschil maken wij niet.

Bilderbilder beslist tijdens de retouche met welk soort software de bewerkingen gemaakt worden. We gebruiken meestal Adobe Photoshop, maar ook Capture One bij RAW-beelden, of Adobe Illustrator en 3D-software als perspectief een belangrijke rol speelt.

Daarbij blijven we wel rekening houden met de gewenste look; 3D -realisme en foto-realisme zijn immers heel andere stijlen. 

Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we die software door en door kennen en makkelijk kunnen inschatten waarmee we snelst tot een goed resultaat komen.

FotografieFotoretoucheMode bilderbilder fashion retouche van modefoto's

Strakke packshots: Scandinavisch met witte tinten

fashion retouche van modefoto's
fashion retouche van modefoto's
bilderbilder fashion retouche van modefoto's

Strakke packshots van exclusieve handtassen.
Met supermodel.

Een nieuwe collectie handgemaakte handtassen en een supermodel. Maar geen fotograaf.

Als een modeontwerper je benadert voor strakke packshots voor exclusieve, lederen handtassen en metéén ook zorgt voor een supermodel, dan begint het al kietelen. Maar wanneer we ook zelf de beelden moeten maken, dan worden we heel enthousiast.

De vraag

BilderBilder werd benaderd door een ontwerpster van handgemaakte lederen handtassen om in samenwerking beelden te creëren van haar nieuwe collectie. Samen met haar styliste had zij al een clean en sereen moodboard gemaakt en was er een heel duidelijk idee van hoe de beelden moesten worden.

De vraag voor BilderBilder was dit uit te voeren, zowel de fotografie als de beeldbewerking.

Dat wij het hele proces  op die manier kunnen uitwerken is niet altijd het geval maar het is wel heel prettig. Fotografie en retouche kunnen perfect op elkaar afgestemd worden en dat zorgt voor een vlotte samenwerking en resultaat.

Zachte witte beelden

Een witte achtergrond met witte kaders en model met wit kleedje waarop de nieuwe collectie handtassen gepresenteerd zou worden. De ontwerpster wilde graag mooie zachte beelden zodat haar handgemaakte tassen een duidelijk contrast vormden met de rustige bleke achtergrond. Het model werd gevraagd een serene pose aan te nemen zodat niet zij maar de producten op te voorgrond kwamen te staan.

Uitwerking en resultaat

De shoot verliep volgens planning maar door de verschillende lichtbronnen en het vele wit in het beeld was de witbalans niet juist. Alle foto’s vertoonden een storende groene kleurzweem. Dat is geen fout, en ook geen onoverkomelijk probleem, het is eerder inherent aan fotografie. En zeker wanneer retoucheurs fotograferen.

Qua kwaliteit, scherpte en sfeer zaten de beelden wel helemaal goed. Vooral de sfeer was de cruciale factor voor de styliste. In postproductie werd dan ook eerst de kleurzweem uit de beelden verwijderd. Daarna werd in overleg met de ontwerpster een selectie van beelden gemaakt die verder geretoucheerd werden voor de website en social media.

Het was niet de bedoeling in postproductie de beelden essentieel te veranderen. Bij sommige shoots wordt verregaande retouche gezien als essentieel onderdeel van het fotografisch proces. Hier was het de bedoeling details te optimaliseren, de kleuren juist te zetten van de tassen en onregelmatigheden zoals kreuken en vlekjes wegnemen. Kleine aanpassingen om de serene beelden nog sterker en overtuigender te maken.

De witbalans

Witte beelden hebben hun eigen spelregels. Het wit moet neutraal zijn en mag geen enkele kleurzweem hebben. Wordt het wit te donker dan heb je grijs, maar wordt het wit te wit dan worden de beelden hard, eerder meer reclameachtig dan fashion. Bovendien moeten witte elementen zoals kleedjes toch voldoende contrasteren op de achtergrond.Witte beelden retoucheren is dus ene kwestie van heel subtiele aanpassingen.

Verrassend genoeg blijft het wit wel kleur bevatten. De saturatie van alle witte partijen naar nul herleiden, zodat je eigenlijk een stukje zwart-wit foto in je kleurenbeeld verkrijgt is dus absoluut geen oplossing.