FotografieFotoretoucheMode bilderbilder fashion retouche van modefoto's

Strakke packshots: Scandinavisch met witte tinten

fashion retouche van modefoto's
fashion retouche van modefoto's
bilderbilder fashion retouche van modefoto's

Strakke packshots van exclusieve handtassen.
Met supermodel.

Een nieuwe collectie handgemaakte handtassen en een supermodel. Maar geen fotograaf.

Als een modeontwerper je benadert voor strakke packshots voor exclusieve, lederen handtassen en metéén ook zorgt voor een supermodel, dan begint het al kietelen. Maar wanneer we ook zelf de beelden moeten maken, dan worden we heel enthousiast.

De vraag

BilderBilder werd benaderd door een ontwerpster van handgemaakte lederen handtassen om in samenwerking beelden te creëren van haar nieuwe collectie. Samen met haar styliste had zij al een clean en sereen moodboard gemaakt en was er een heel duidelijk idee van hoe de beelden moesten worden.

De vraag voor BilderBilder was dit uit te voeren, zowel de fotografie als de beeldbewerking.

Dat wij het hele proces  op die manier kunnen uitwerken is niet altijd het geval maar het is wel heel prettig. Fotografie en retouche kunnen perfect op elkaar afgestemd worden en dat zorgt voor een vlotte samenwerking en resultaat.

Zachte witte beelden

Een witte achtergrond met witte kaders en model met wit kleedje waarop de nieuwe collectie handtassen gepresenteerd zou worden. De ontwerpster wilde graag mooie zachte beelden zodat haar handgemaakte tassen een duidelijk contrast vormden met de rustige bleke achtergrond. Het model werd gevraagd een serene pose aan te nemen zodat niet zij maar de producten op te voorgrond kwamen te staan.

Uitwerking en resultaat

De shoot verliep volgens planning maar door de verschillende lichtbronnen en het vele wit in het beeld was de witbalans niet juist. Alle foto’s vertoonden een storende groene kleurzweem. Dat is geen fout, en ook geen onoverkomelijk probleem, het is eerder inherent aan fotografie. En zeker wanneer retoucheurs fotograferen.

Qua kwaliteit, scherpte en sfeer zaten de beelden wel helemaal goed. Vooral de sfeer was de cruciale factor voor de styliste. In postproductie werd dan ook eerst de kleurzweem uit de beelden verwijderd. Daarna werd in overleg met de ontwerpster een selectie van beelden gemaakt die verder geretoucheerd werden voor de website en social media.

Het was niet de bedoeling in postproductie de beelden essentieel te veranderen. Bij sommige shoots wordt verregaande retouche gezien als essentieel onderdeel van het fotografisch proces. Hier was het de bedoeling details te optimaliseren, de kleuren juist te zetten van de tassen en onregelmatigheden zoals kreuken en vlekjes wegnemen. Kleine aanpassingen om de serene beelden nog sterker en overtuigender te maken.

De witbalans

Witte beelden hebben hun eigen spelregels. Het wit moet neutraal zijn en mag geen enkele kleurzweem hebben. Wordt het wit te donker dan heb je grijs, maar wordt het wit te wit dan worden de beelden hard, eerder meer reclameachtig dan fashion. Bovendien moeten witte elementen zoals kleedjes toch voldoende contrasteren op de achtergrond.Witte beelden retoucheren is dus ene kwestie van heel subtiele aanpassingen.

Verrassend genoeg blijft het wit wel kleur bevatten. De saturatie van alle witte partijen naar nul herleiden, zodat je eigenlijk een stukje zwart-wit foto in je kleurenbeeld verkrijgt is dus absoluut geen oplossing.

FotoretoucheMode fotobewerking retouche foto

Fotobewerking bij fashion fotoshoots

fotobewerking retouche foto gent
fotobewerking retouche foto gent
fotobewerking retouche foto
digitale beeldbewerking modefotografie model modellen studio photography

Fotobewerking in een fashion workflow

Flatterend licht, perfecte kleurweergave, scherp  tot in de details. Bij Fashion-fotografie wordt het uiterste gevraagd van fotograaf, stylist en model. Maar ook van de retoucheurs die de fotobewerking moeten doen. Of het nu foto’s zijn voor webshop met een precieze weergave van de producten of uiterst artistieke sfeerbeelden, zonder deskundige fotobewerking haal je niet het maximum ui je beelden.
Toen Mayenne, een designer van heel strakke handtassen, BilderBilder vroeg om modefoto’s te shooten én te retoucheren stonden we ogenblikkelijk klaar. Ze wist dat ze kon rekenen op kunde en de ervaring, veel creatieve ambitie en heel veel enthousiasme om precies de stijl te bereiken die ze voor ogen had.

Beeldmontage

Om een beeld zo goed mogelijk te shooten zijn meestal verschillende opnames nodig: een beeld waar het model precies goed kijkt, foto’s met verschillende belichtingen van de kleding, de lege achtergrond en wellicht nog enkele fotos om alle details goed in beeld te brengen. Dat heten we een fotografische beeldmontage bij Bilderbilder.

Al deze beelden moeten uiteindelijk dat ene beeld gaan vormen dat je voor ogen hebt. BilderBilder maakt in samenwerking met de art director een naadloze compilatie van de beste shots. Voor campagnes, web en social media. Wanner we starten met de fotobewerking kunnen we nog alle correcties uitvoeren om het beeld zo sterk mogelijk maken of het (ook een heel andere) sfeer geven.

Fotobewerking

Na het maken van de montage begint de fijnere fotobewerking van het beeld. Alle details moeten juist zijn. We corrigeren oneffenheden waar dat nodig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de huid, nagels en haar van het model maar ook aan beschadigingen of kreukels en vlekken. In overleg halen we de storende elementen netjes weg.

Kleuroptimalisatie en -correctie

Door belichting en reflectie wijken kleuren op een foto steevast af van het origineel. Voorgrondkleuren lijken trouwens anders wanneer de achtergrond veranderd wordt. En bij textiel en fashionfoto’s is een perfecte weergave van de kleuren nu net heel belangrijk om uw klanten een juist beeld te geven. We bekijken samen hoe we de foto optimaal van kleur, tonaliteit, contrast en ook van sfeer kunnen maken.

Belichting

Actiefoto’s perfect belichten is geen sinecure. In post productie gaan we dan ook onder- of overbelichte delen van de foto aanpassen, of het karakter van het licht finetunen tot eerder spotlight, sfeerbelichting, of bijvoorbeeld koel, strak licht. Achteraf kan er nog veel worden aangepast wat uw beeld nog veel beter maakt en uw product aantrekkelijker. Wij houden van licht en spelen er graag mee tot je helemaal tevreden bent over je beeld.

Sfeer

Door deskundig (kleine) correcties in de belichting van een beeld aan te passen, kunnen we de foto net iets meer punch geven of je product precies juist in de spotlight plaatsen. Belichting is een niet te onderschatten factor voor het slagen van een beeld maar ook voor het scheppen van sfeer. Net iets koeler, een heel pak warmer, filmisch, retro… wij houden van een uitdaging en hopen dat je iets moois bedenkt.

fashion mode shoot fashion fotografie photography magazine glossy woman model antwerpenfashionshoot modefotografie fifties girl art director sfeerbeeld foto editing branding brussel